Розкажи про своє оточення та я розкажу ким ти є...

 Оточення (середовище)… Воно здійснює на нас надзвичайно великий вплив. Ви не можете почуватися щасливими, якщо є свідком сварки за декілька метрів від вас. Так чи інакше це впливає на ваш емоційний фон та навіть самопочуття в цілому. Якщо вас оточують друзі та знайомі, які постійно скаржаться на життя та несправедливість світу по відношенню до них, то з часом у вас зростатиме внутрішнє напруження як тільки заходитиме мова про чергову зустріч з ними.
З дитинства нас вчили, як же «вписатися», пристосуватися до вже існуючого оточення. Під оточенням маємо на увазі не лише предметну реальність навколо нас, а й людей, які нас оточують. Ми звикли відповідати «стандартам». Це не брюки довгі, а ми не вдалися зростом. І так у всьому.
А зараз спробуйте відійти від усіх стереотипів та пристосувати світ до своїх потреб. Подумайте, в якому середовищі ви могли б максимально себе проявити, уявіть його таким, яке було б ідеальним для ваших особливостей, здібностей, направленості. Після цього, вкажіть, які ваші найкращі якості можуть активуватись в такому оточенні.
Певно, ви не звикли думати у такому напрямі. Саме тому пропоную прочитати відповідь одного американського художника Білла, який був впевнений у наступному: «Більше всього у своєму оточенні для мене важлива цілісність: все, що я роблю, має бути пов’язаним із усім останнім. Зараз я частково займаюсь тим, що мені подобається, однак це ніяк не співвідноситься із моєю іншою діяльністю. Також мені необхідна система: моє життя має обмежуватися найважливішими заняттями, а не захаращуватись великою кількістю можливостей та відволікаючих факторів. Тоді в мені проявляться такі якості як оригінальність, ефективність та стабільність». Ще один незвичний приклад від 38-річного бухгалтера Джері: «Однією із особливостей мого ідеального оточення в тому, що всі навколо будуть незграбними, тому що я такий і мене дратує, коли на це звертають увагу».
Сподіваюсь, ви дізнаєтесь про себе хоча б декілька незвичних фактів. І звісно, недостатньо заплющити очі, просто уявивши ідеальне оточення. Необхідно його створити навколо себе, створити умови, які б перетворили звичне середовище на те, яке відповідає вашим «стандартам». Можливо ви вже маєте певні ідеї стосовно внесення змін для покращення наявної ситуації, тож нехай ця вправа служить репетицією проектування вашого життя у реальному світі. 

Загальні рекомендації як створити сприятливе середовище:

Звісно, у кожного своє розуміння «ідеального середовища», проте пропоную загальні рекомендації, які допоможуть створити свою систему уявлень щодо цього:
1.     Оточення як люди, з якими ви взаємодієте:
·        Почистіть електронну пошту (соціальні мережі: відписуйтесь від тих, кого ви навіть не пам’ятаєте, відносини з ким уже декілька років як припинилися);
·        Менше переглядайте новини, відео у соціальних мережах, а також те, що викликає негатив;
·        Визначтесь із тим, куди вас тягне ваше оточення, чи є це корисним для вас;
·        Подумайте про те, ким ви станете через роки, якщо залишитесь у цьому оточенні;
·        Усвідомте свої цінності та наскільки вони співзвучні із цінностями вашого оточення;
·        Визначте коло людей, які є для вас орієнтиром;
·    Спілкуйтесь із тими, хто вас надихає, підтримує, хто сильніший та може допомогти розвинути ваші найкращі якості;
·        Відвідуйте цікаві для вас заходи, знайомтеся з новими людьми, які розділять ваші інтереси;
·       Ви не зобов’язані спілкуватися лише із ввічливості. Якщо відносини давно не приносять ніякого (або негативний) результати, їх краще завершити та відкритись новому досвіду;
·        Спробуйте оцінювати себе так само як інших людей;
·       Пробачайте неправильні дії. До помилок же ставтесь насторожено. Помилка – це неправильна дія, повторена двічі.
2.     Оточення як предметна реальність навколо вас:
·      Погляньте на свій будинок зі сторони (чи прибрано, чи застелена постіль, чи немає сміття). Запишіть дрібниці, які часто не помічаються, проте створюють неприємне враження, сформулюйте що з цим можна зробити. Спробуйте щодня переглядати цей список та перевіряти чи виконаний план;
·        Подумайте, яких звичок хотіли б позбутися та яким чином це краще зробити;
·        Визначте, що для вас означає порядок та почніть слідувати йому;
·        Як ви відноситесь до речей, можливо давно не завадило б позбутися непотрібних;
·      Ноутбук та телефон мають спрощувати, а не ускладнювати життя, тому подбайте про регулярну очистку пам’яті та робочого столу;
·       Перегляньте одяг, розподіліть те, що ви одягаєте та те, що вже 2-3 роки не одягали або навіть не приміряли;
·        Плануйте покупки, оцінюйте їхню якість та необхідність;
·        Забезпечте щоденні прогулянки від 30 хв;
·        Налагоджуйте своє харчування та зручний режим дня;
·    Намагайтесь не робити виключення (сьогодні не поснідаю, оскільки не краще ще 30 хвилин посплю, я до цього весь тиждень снідав(ла).
І пам’ятайте, ви не можете обрати в якій сім’ї народитися, не можете обрати стать та деякі психофізіологічні особливості, проте точно можете підібрати комфортне оточення та умови, що забезпечать сприятливий соціально-психологічний клімат.
Деяку інформацію було взято із наступного ресурсу: https://psixologiya.org/socialnaya/samorazvitie/2133-poisk-lichnogo-stilya-uprazhnenie-vashe-idealnoe-okruzhenie.html?showall=1.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"