Імідж як «візитна картка» людини

«Сутність пізнається через форму»

Д. І. Менделєєв


Більшість із нас, розповідаючи знайомим про імідж певної людини, зазвичай обмежується інформацією лише про зовнішні параметри, які охоплюють одяг, зачіску і т. п. Проте імідж – це не просто форма, це вираження сутності через форму, поєднання внутрішнього та зовнішнього, що значно розширює звичне значення даного поняття.
Імідж поняття багатошарове, складається із декількох компонентів і загальне враження залежить від міри сформованості кожного з них:
·        Габаритний (габітарний) імідж. Сюди відносяться фізичні дані, одяг, макіяж, зачіска, аксесуари.
Звісно, ми не можемо змінити наші фізичні особливості, проте завдяки правильно підібраному одягу (зачісці) ми можемо підкреслити наші достоїнства та зробити менш помітними наші недоліки. За допомогою одягу можна продемонструвати настрій та певні характерологічні особливості. Крім цього, одяг може розповісти про статус, професію або навіть етнічну приналежність. Погодьтесь, навряд чи бізнесмен укладе угоду, якщо буде одягнений у мішкуватий светр та пошарпані джинси. Певне, двірника у костюмі із краваткою ви також оцінили б не дуже однозначно.
Завдання. Для того, щоб зрозуміти, які кольори вам найбільше пасують (стосується це більшою мірою дівчат та жінок), ознайомтеся із «теорієюпір року» швейцарського художника І. Іттена. Після цього, сядьте перед дзеркалом та по черзі прикладайте до обличчя тканини різних кольорів. «Свої» кольори ви відчуєте: обличчя здаватиметься свіжішим, виразнішим, яскравішим.
·        Кінетичний імідж. Це постава, хода, звичні пози, рухи, жести.
Чи помічали ви миттєві думки та відчуття, які приходили, коли ви бачили людину, яка сутулилася? Чи здається така людина впевненою? Бадьорою? Ефективною?
·        Мімічний імідж. До нього відноситься міміка, вираз обличчя, посмішка.
Впевнена, що ви знаєте той факт, що посмішка має свою цінність, проте навряд чи ви задумувались яку саме. Окрім того, що посмішка прикрашає краще за будь-який макіяж, вона сприяє впізнаванню, протидіє стресові, а також «заражає» інших, підвищуючи при цьому настрій.
Завдання. Спробуйте перед дзеркалом відтворити поставу, ходу, міміку акторів, музикантів, персонажів із мультфільмів, які вам подобаються. Відтворіть їх емоції у різних життєвих ситуаціях. Запросіть друзів та рідних до такої собі гри.
·      Мовленнєвий імідж включає словниковий запас, грамотність мовлення, логічність, аргументованість, а також дикція, тембр голосу, інтонація, темп мовлення, гучність голосу.
Для того, щоб мовлення було логічним, а думка обґрунтованою, корисно дотримуватися «правила ланцюжка» та «правила рамки». «Правило ланцюжка» пов’язане із використанням слів «по-перше», «по-друге», «по-третє», які допоможуть послідовно викласти свою думку. «Правило рамки» допомагає структурувати текст, виокремивши у ньому предмет розмови, виклад проблеми або питання, задачі, які стоять перед співрозмовниками та короткі висновки-судження (до чого дійшли в ході обговорення).
Корисним буде використання «висхідної» та «низхідної аргументації». У першому випадку ми апелюємо до розуму слухачів або співрозмовника, використовуючи наявні у нас аргументи від незначних (слабких) до найбільш вагомих. За «низхідної» аргументації ми звертаємося до емоцій та почуттів аудиторії, при цьому спочатку озвучуючи найсильніший аргумент, а потім закріплюючи ефект другорядними.
Завдання.
1.            Запишіть на диктофон свій голос та послухайте декілька разів, відмічаючи недоліки та позитивні особливості звучання, гучності голосу, темпу мовлення, дикції;
2. Пропонується потренувати дикцію за допомогою скоромовок, спробуйте поєднати їх із жестами;
·        Середовищний імідж. Це все, що вас оточує: сімʼя, друзі, інтерʼєр будинку, місце роботи та відпочинку.
Завдання: згадайте все, що вас оточує протягом дня, починаючи та завершуючи моментом, коли ви прокидаєтесь і коли засинаєте. Подумайте про те, що ви завжди хотіли змінити, проте або не наважувались над цим задуматись більш серйозно або просто не знаходили часу на це. Зробіть все можливе, щоб ваше оточення не викликало у вас негативні емоції та почуття.
·            Комунікативний імідж означає вміння та бажання спілкуватися, знання норм етикету.
Кожен із нас по відношенню до світу може займати відкриту та закриту комунікативну позицію. Оточуючі краще реагують та підтримують відкриту позицію. Закрита в свою чергу викликає нерозуміння, ігнорування.
Завдання.
1.     Спробувати використовувати техніку «Я-повідомлення» за наступною схемою:
1)    Коли ти… (описуємо поведінку чи конкретний вчинок співрозмовника);
2)  Я відчуваю… (називаємо почуття, що виникли як наша реакція на певний вчинок чи поведінку співрозмовника);
3)    Тому що… (описуємо причини, які призвели до виникнення наших емоцій та почуттів);
4)    Я хочу… (описуємо бажані зміни в поведінці співрозмовника).
2.     Спробуйте уникати негативних формулювань у спілкуванні, наприклад, «Чи не важко тобі буде допомогти мені?» краще замінити на «Чи зможеш мені допомогти?». Спробуйте трансформувати наведені нижче негативні формулювання:
1)    Чи не могли б Ви підказати час?
2)    Ти не маєш ніякої можливості?
3)    Я не впевнена, що встигну…
4)    Я не думаю, що тобі варто це робити…
5)    Поки ти це не зробиш, не підеш гуляти!
·        Ментальний імідж. До нього входить світогляд, інтелектуально-емоційні особливості.
Ми можемо сприймати світ навколо нас з різних позицій:
  • Нульова позиція сприйняття: через призму стереотипів, застарілих шаблонів та загальноприйнятої думки;
  • Перша позиція сприйняття: з точки зору свого бачення світу та власних інтересів;
  • Друга позиція сприйняття: дивитися очима співрозмовника;
  • Третя позиція сприйняття: погляд зі сторони, очима стороннього спостерігача;
  • Четверта позиція сприйняття: системний погляд на дійсність, поєднання різних точок зору.
Завдання: Будучи в різних ситуаціях взаємодії, потренуйтеся сприймати дійсність із усіх позицій, поступово розвиваючи системне бачення. Можуть допомогти наступні шаблони:
·        Я бачу це так: …;
·        Ти бачиш це інакше: …;
·        Зі сторони це сприймається …;
·        Якщо об’єднати всі точки зору, то можна побачити …
Пам’ятайте, імідж – це зовнішнє вираження вашої внутрішньої сутності. За його допомогою люди складають певне враження про один одного. На основі першого враження формується стійкий стереотип сприйняття особистості. У вас не буде іншого шансу у разі потреби кардинально його «виправити», саме тому варто створити імідж, максимально співзвучний із вашим внутрішнім світом. 
Використана література: Ревина М. А. Управление имиджем, или Как создать свой стиль // Педагогический университет «Первое сентября», 2011. – 32 c.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"