А який у вас план подорожі на 2021?

Закінчилися всі новорічні свята і саме час підвести підсумки минулого року та запланувати основні зміни на майбутній рік. Коли почати? Немає ніякого більш підходящого часу, окрім зараз. Навіть стислий план із дещо завищеними цілями виглядатиме краще за «відкладений на потім».
Стаття допоможе вам поглянути на процес планування не як на жорстку систему, яка сковує потреби та бажання, а лише як інструмент, яким можна скористатись, щоб підвищити свою ефективність та цінність власної життєдіяльності. Замість того, щоб перебирати у голові поодинокі варіанти чим зайняти себе у вільну хвилину, і, не знайшовши нічого, вкотре почати переглядати вже «затертий до дірок» серіал або безцільно блукати просторами інтернету, чи не краще мати завчасно створений план, який не тільки зможе гарантувати приємне та корисне дозвілля, але й забезпечить систематичний процес самовдосконалення.
Уявіть, що ви не можете дочитати книжку через те, що хтось / щось постійно відволікає, а через деякий час вже зникає бажання її читати або ж, ви забуваєте, про що йшлося раніше і доводиться переглядати попередні декілька сторінок, щоб відтворити суть. Проте, якби у вас був план, у якому обов’язковим пунктом вказано «Читання», то звісно, ви б змогли виділити для цього хоча б пів години. Це як обід: хай там що, а він за розкладом.
А зараз обговоримо основні побоювання більшості людей щодо обмеженості (на їхню думку), в яку ми одягаємо себе одразу як щось запланували. Варто наголосити на тому, що план – це не розклад дня, не потрібно його виконувати погодинно, фіксуючи при цьому час. Звісно, якщо навчання чи робота вимагає ретельного планування свого часу та ресурсів, варто створювати детальні плани, щоб уникнути подальших ускладнень. Проте в більшості випадків у цьому немає крайньої необхідності. То як же правильно створити план, щоб він структурував та організовував, а не ускладнював наше життя?
Вправа. Для початку пригадайте всі ваші досягнення та здобутки за минулий рік. Можете перерахувати, фіксуючи на папері, а можете оформити у вигляді колажу із фотографій. Далі (якщо це письмовий варіант) навпроти кожного такого досягнення запишіть якої сфери воно стосується. Перелік можливих сфер можете взяти із наступної вправи. А тепер похваліть себе, ви цього заслуговуєте!
Вправа. На малюнку зображена модель балансу із вказаними 8 сферами життєдіяльності людини. Можете створити свій варіант вигляду даної моделі. Оберіть найбільш важливі (3-4) для вас сфери життя на даний період часу. Обведіть їх назви. Відзначте також ті сфери, яким ви приділяєте значно менше часу та енергії, які для вас не дуже актуальні, знову-таки на даний момент часу.
Після цього  оцініть кожен сектор кола, де 0-3 бали – критичні показники певної сфери, 4-7 – нормальна задоволеність та 8-10 – повна задоволеність цією сферою життя. Співставте результати із значимістю для вас кожної сфери. Зробіть висновки про те, яким чином ви звикли розподіляти свій час та енергію. Чи є така ситуація, коли сфера, яка не надто значима для вас забирає велику кількість ресурсів? Чи помітили ви, що на важливу для вас сферу не залишається часу, виправдовуючи все тим, що ресурси витрачаються на щось більш важливе? Які суперечності знайшли ви?
Вправа. А тепер до кожної сфери підберіть декілька цілей (завантажте шаблон). Якщо певна сфера життя важлива, краще обрати не більше 3 цілей, за умови, якщо сфера середньої значимості – 2 цілі та якщо зовсім не актуальна – 1 ціль. Такий підхід забезпечить можливість приділити увагу в першу чергу значимому, проте й не обійти увагою сфери, які на даний момент часу не в пріоритеті.
Вправа. Минулий рік збагатив досвід кожного з нас. Дайте відповіді на запитання, щоб по-іншому поглянути на попередні 366 днів нашого життя:
  1. Чи залишились якісь незавершені справи? Чи є можливість закінчити або щось виправити? Якщо так, то як це можна зробити і коли?
  2. Яких змін зазнав ваш світогляд, як це відобразилося на ваших думках, почуттях, у відношенні та поведінці?
  3. Які приємні, пам’ятні речі були з вами протягом року?
  4. Згадайте, хто змушував вас сміятися, розкриватися, дарувати свої переживання та увагу? Подякуйте їм за це.
  5. Чи були несподівані зустрічі? Які зміни у ваше життя внесли ці люди?
  6. Який спогад залишиться з вами на все життя? З ким або чим він пов'язаний?
  7. Яка дата стала найважливішою серед 366 днів?
  8. Чи було щось, що ви зробили вперше в житті? Згадайте емоції та почуття, думки.
  9. Яких помилок ви припустилися? Чи вдалося виправити їх, переосмислити їхню роль у житті?
  10. Яких особистих правил (із власного досвіду за рік) ви хотіли б дотримуватися у своєму житті?
Після такого філософського осмислення власного життя, варто переглянути ваш список цілей та, за бажання, внести певні зміни.
Вправа. Після того, як ви остаточно визначитесь із планом, пропоную приступити до конкретних кроків, які приведуть до вказаної цілі. Наприклад, ви давно вже хотіли почати займатися вивченням французької мови, проте несистематичність завжди приводить до того, що «віз і досі там…», а разовий перегляд списку слів з інтервалом у місяць не дозволить оволодіти навіть базовим рівнем розуміння мови. Нижче приведено приклад, в якому напрямі слід розробити кроки до вашої мети.
Сфера Самовдосконалення.
Мета: засвоїти базовий та середній рівні французької мови за 1 рік (самостійно).
  1. Пошук необхідної літератури (довідники, словники, розмовники);
  2. Вивчення граматики, виконання вправ (розподіл навантаженості);
  3. Поповнення словникового запасу (розподіл основних слів за темами, пошук відповідних письмових вправ, додатків-тренажерів);
  4. Прослуховування відеороликів та фільмів на французькій мові (із субтитрами та / або без них);
  5. Читання адаптованої літератури на французькій мові;
  6. Пошук та відтворення пісень французькою (до речі, дуже дієвий спосіб вивчення мов);
  7. Складання невеликих тез-роздумів на задану тему, читання їх вголос проговорювання;
  8. Влаштовуйте щомісячний екзамен з метою відстеження досягнень;
  9. Пошук можливості пройти тестування (міжнародний екзамен) на визначення рівня французької мови (TEF або DELF);
  10. Щотижневе узгодження навантаженості: поєднання виконання вправ на засвоєння граматики із вивченням нових слів, прослуховуванням відео та читанням літератури на французькій мові.
Такі кроки можна розбити на підкроки, а далі вже з ними працювати, проте в будь-якому випадку, перед вами будуть конкретні дії, за якими слідуватиме результат, який за умови мотивованого відношення до досягнення поставленої цілі буде помітний вже дуже скоро.
Подібну процедуру необхідно зробити із кожною ціллю кожної сфери життя. Якщо вам здається, що таке ускладнення невиправдане, пропоную згадати скільки часу ви втрачаєте на справи, які неусвідомлено робите тільки тому, що на той момент не запланували нічого більш важливого. А якби перед вами був план, який складається із цілей, яких ви, справді, прагнете досягти? Якби він був сукупністю детально розписаних дуже простих дій, які в системі нагадують туристичний похід, що наближає вас до пункту призначення, паралельно дивуючи різноманіттям неповторних краєвидів та насичуючи враженнями від неочікуваних відкриттів?
Зробіть перший крок і хто знає, можливо, поступово ця ледь помітка стежка виведе вас на чіткий маршрут до зупинки «Моя ціль», що стане початком ще масштабнішої подорожі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"