Ловись, установка, позитивна й негативна!

Чи часто ви помічали, що, припустімо, негативне перше враження, яке справила на вас людина, в подальшому трансформується у міцні дружні стосунки? Скільки разів на день у вас промайнула думка «в мене нічого не вийде» або «я завжди все не так роблю»? Наскільки боляче вам згадувати імена-дражнилки з дитинства? Про що ви думали, коли декілька людей із вашого оточення підкреслювали одну й ту ж рису, яка їм у вас не подобалась? Кожна емоційно забарвлена ситуація, навіть дрібʼязкова, не проходить повз ваш досвід, а всі висновки, зроблені вами навіть декілька років тому, до цього часу вносять корективи у вашу поведінку, думки та почуття тут і зараз. Будучи підсвідомою, установка актуалізується у найнесподіваніший момент, часто у стресовій ситуації, коли ви самі цього не очікуєте.  
Розрізняють позитивні та негативні установки. Хоча для нас вони існують просто як програма дій (думок, почуттів) за певних умов. Більшою мірою, установки не базуються на реальній дійсності, адже ми вибірково помічаємо лише те, що записано в «програмі», а значить співвідноситься із нашою установкою. Саме тому значна кількість установок не захищають, а обмежують наш розвиток. Саме тому важливим завданням є їх відслідковування, усвідомлення, та, в разі необхідності, заміна, та введення у поведінку зміненої програми.
На шляху до виконання цього, здавалось би, не надто вже й складного завдання ми стикаємося із наступними барʼєрами:
  • труднощі виявлення наявності установки, яка стала звичкою думати та діяти певним чином;
  • труднощі усвідомлення, що можна діяти та думати по-іншому;
  • небажання що-небудь змінювати.
Останній барʼєр особливо сильний. Часто ми хочемо, щоб свою поведінку та напрям мислення змінювали всі навколо, тільки не ми, проте, як ви вже часто чули, якщо себе змінити важко, то які шанси змінити когось?  
Пропоную пройти заняття з використанням метафоричних асоціативних карт «Негативні установки та переконання», що дозволить здійснити пошук та дослідження негативних установок, усвідомити їх вплив на власне життя. За допомогою заняття ви зможете розкрити внутрішню сутність негативних установок, навчитися замінювати неконструктивні установки більш ефективними.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"