Як післясмак визначає все...

 Чи задумувались ви коли-небудь про те, як післясмак впливає на формування вашого відношення до людей, явищ, речей тощо? Більшість людей вважають надзвичайно цінними відчуття, які зʼявляються після спілкування чи знайомства з проблемою, предметом і т. п.
В термінології дегустаторів зустрічається поняття «каудаль», що означає тривалість аромату, смаку та збалансованості напоїв. Чим довготривалішим є присмак, отже вищою є якість того чи іншого напою. Зникнення присмаку має відбуватися поступово, починаючи із слабших ноток та закінчуючи більш стійкими. Тривалість одного каудаля дорівнює одній секунді.
Отже, післясмак визначається значною протяжністю у часі, наприклад, ми можемо відчувати післясмак чудової зустрічі все життя, згадуючи дрібні деталі та все ще яскраво відтворюючи весь спектр почуттів та емоцій, тобто, таким чином, продовжуємо задоволення. Такі спогади можуть приносили легкість, коли людина не тримається за минуле, або нестерпні страждання, у випадку, коли вона ще не прожила всі почуття. Відчуття дискомфорту, в останньому випадку, призводить до постійної емоційної напруги, яка переходить у депресію (іноді приховану).
Післясмак відрізняється від ефекту першого враження. При знайомстві із людиною частіше за все ви одразу формуєте певне враження про неї, однак післясмак може «наздогнати» вас значно пізніше. У випадках неспівпадіння враження та післясмаку, вас можуть огортає неприємні відчуття, сумніви, думки про те, що щось не так. Іноді ми намагаємося придушити таку «невідповідність», посилаючись на невдалий день чи неясне сприйняття, проте ці відчуття випливуть за схожих обставин чи проблем.
Післясмак – справжній показник нашої задоволеності діяльністю, спілкуванням, подією і т. д. Зважаючи на тілесні відчуття, емоції, які виникають після цього, можна визначити істинні бажання, справжні мотиви, приховані бар'єри. Основною при цьому є здатність людини до самовідчуття, самоусвідомлення та саморозуміння. 
Яку ж роль відіграє післясмак в нашому житті? По-перше, виконує функцію захисту від токсичних особистостей, дає змогу визначити, наскільки невимушеними та чесними будуть відносини з конкретною людиною. По-друге, післясмак дозволяє зрозуміти свої бажання та цілі, не слідуючи при цьому зовнішнім умовам та витримуючи тиск оточення. Це така собі сигнальна функція, яка вмикається, коли ми відчуваємо, що щось «не так». І, нарешті, ми маємо можливість переживати яскраві спогади та ностальгувати за певним періодом життя. 
Прислухайтесь до своїх думок, тілесних відчуттів, емоцій та невиражених бажань, щоб уловити духмяний присмак, який непомітно вислизає, залишаючи вас під впливом справжніх, щирих почуттів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"