Толерантність до невизначеності або Кіндер-сюрприз долі

 Останнім часом кожен із нас пізнав гіркий присмак невизначеності та непевності у майбутньому.
Наш мозок володіє прекрасною здатністю – пояснювати все навколо себе. Така його особливість з самого початку відкидає можливість існування невизначеності: нам необхідно в усьому шукати сенс, значення та якимось чином все трактувати, тільки б не зіштовхнутися із непередбачуваним.
Невизначеність – усвідомлення нестачі інформації про актуальні події чи можливі наслідки. Одними із найважливіших характеристик невизначеності є можливість вибору, з одного боку, та наявність ризику, з іншого. В цей момент ми відчуваємо невпевненість у тому, що щось трапиться та емоційну напругу (підвищену тривожність).
Як саме людина реагуватиме на ситуацію невизначеності залежить від рівня сформованості толерантності до невизначеності. Для цього пропонується пройти тестування. Зважайте, що в одних ситуаціях людина може себе проявити як толерантна до невизначеності, в інших – інтолерантна. І останній варіант зовсім не варто розглядати як «негативний сценарій», адже у поєднанні із першим, вони доповнюють один одного.
Невизначеність відкриває безкрайній потенціал різноманітних суджень, ідей, подій та явищ. Роблячи вибір, приймаючи певне рішення, людина ставить орієнтир для подальших дій та роздумів. Таким чином, формується досвід на основі причинно-наслідкових звʼязків. Свобода, відповідно, знаходиться в зоні ризику, а це приводить до думки, що для розкриття людської свободи необхідна часткова невизначеність.
На рівні пізнання непередбачуване дозволяє встановлювати межу між відомим та невідомим, щоб розширювати кордони усвідомлення та досліджувати таку багатогранну реальність у всіх її виявлених формах та ідеях.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"