Відпусти рибку або Тренінг спонтанності

 Згадайте, коли ви востаннє поводились як дитина: вільно, зацікавлено, натхненно, спонтанно..? Думаю, значна більшість відповість щось на кшталт «Я вже виріс із цього віку» або «Потрібно думати про організацію власного життя, а не займатися невідомо чим». Проте, варто зауважити, що дотримуючись такої позиції, ви позбавляєте себе можливості проявляти себе повноцінно, адже у структурі особистості людини проявляються три стани Я: Дитина, Батько та Дорослий. Обмежуючи прояв певного стану, ми тим самим забираємо право на існування певної нашої частини.  
Більшості надзвичайно складно поєднати спонтанність із серйозною діяльністю або «строгим, проте справедливим» батьківством. Таким чином, ми власноруч звужуємо спектр всіх проявів свого Я. Проте спонтанність зовсім не означає «поводитись дивно», поверхнево, або ексцентрично, проявити спонтанність у поведінці, емоціях, думках означає дозволити собі бути самим собою, а не лише роллю, яку ми програємо із дня у день. Ось чому обмежившись «формальним» виконанням роль, носінням масок, ми втрачаємо свою істинну природу, забуваючи ким можемо бути без масок.
Якщо ви в будь-якій ситуації відчуваєте себе, усвідомлюєте, що вас наповнює гармонія, а всі ваші думки, емоції та поведінку наповнює усвідомлення волі, особистого вибору та бажання. Живучи за принципом спонтанності, ви відкидаєте всі звичні шаблони, щоразу діючи по-іншому, застосовуючи при цьому всю свою креативність, схильність до імповізації, інтуїтивне сприйняття та критичне творче мислення.
Як виглядає людина, життям якої керує спонтанність? Непередбачуваною, легкою, гнучкою, яскравою, впевненою, творчою та креативною, зрілою, такою, яка відчуває задоволення та радість від усвідомлення самого факту життя та руху в його потоці. Така людина не боїться зробити помилку, адже для неї важливіше отримати весь можливий досвід. У неї немає страху не виправдати очікування, тому що вона не зобовʼязана відповідати чиїмось уявленням. У неї немає необхідності думати про те, як вона виглядає та як її сприймають, тому що усвідомлює, що єдина людина, перед якою вона відповідальна – це тільки вона. Така людина не намагається досягнути всіх висот, їй подобається сам процес досягнення, а не факт отриманого результату.
Спонтанність – це прояв Дитини в кожній дорослій людині. Лише відкривши цей феномен для себе, можна вийти на шлях пізнання своєї прихованої сутності. Дослідити власну спонтанність пропонується, перейшовши за посилання «Відпусти рибку або Тренінг спонтанності».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"