А твоє мислення проактивне?

«Наша природа полягає в тому, щоб діяти, а не бути об'єктом впливу. Це, з одного боку, наділяє нас здатністю вибирати свою реакцію на певні обставини і, з іншого боку, спонукає нас формувати самі обставини»

Стівен Кові

Популярний анекдот описує три типи людей: одні рухають світ, інші біжать поруч і питають: «Куди котиться світ?», а треті втікають та думають: «Задавить!». Сьогодні ми поговоримо про два типи мислення людей: проактивний та реактивний. Думаю, вам пощастило перевірити на собі влив та наслідки і одного, й іншого типу.
Не секрет, що будь-яка подія несе якийсь зміст для нас, і реакція може бути як проактивною, так і реактивною. В першому випадку людина налаштована самостійно змінювати свої життя, шукати причини у собі, в іншому, вона думає, що її життя змінюють обставини та умови, які складаються, тому шукає саме зовнішні причини проблем.
Реактивний підхід можна описати формулою «подразник – емоція – дія», в проактивному додається вольовий та когнітивний компоненти і тоді формула набуває вигляду: «подразник – емоція – усвідомлення емоції – рішення – усвідомлений вибір дій».
Люди із проактивним мисленням усвідомлюють відповідальність перед собою та своїм життям і ніхто, крім них, не зробить необхідний для них вибір. У разі, якщо обставини складаються не найкращим чином, вони завжди можуть обрати як реагувати на ситуацію. Будь-які зміни зовнішнього середовища не змінюють їхнього відношення до себе та речей, їхніх планів та цілей. Ці люди надають перевагу діям, які змінюють ситуацію чи умови на краще.
Другий тип мислення характеризується піддатливістю до найменших змін зовнішнього середовища, що впливає на їх самооцінку, прийняття рішень, досягнення цілей і т. п. На їхню думку, все їх життя залежить від інших людей і обставин, у них завжди віднайдеться пояснення, чому саме через обставини не вийшло чогось досягти. Такі люди є обʼєктом впливу, а не створюють власні можливості у житті.
Порівняємо вплив на особистість реактивного та проактивного типів мислення:

Реактивна особистість

Проактивна особистість

Схильність до стресових станів

Висока стресостійкість, сильно розвинуті вольові якості

Прийняття рішень на основі емоцій

Прийняття зважених рішень, які приводять до ефективних результатів

«Пливе за течією», інтолерантність до невизначеності,

Ініціативність, самостійність, впевненість у майбутньому

Відчуття залежності від обставин, відсутність планів (оскільки все одно щось станется, що ці плани зруйнує)

Незалежність

Відстрочують прийняття рішення або й зовсім уникають

Прагнуть діяти

Діють неусвідомлено

Усвідомленість в управлянні життям

Пристосовується

Активно змінює

Отже, проактивні люди у будь-якій ситуації опираються на себе, свої знання, вміння, навички, зводячи вплив зовнішніх умов на свій настрій, думки, емоції, дії та, в цілому, життя, до мінімуму. Проактивна особистість усвідомлює можливість вибору, вона здатна ставити перед собою обдумані цілі та досягати їх, приймаючи відповідальність за будь-які наслідки.
З метою більш детального вивчення проблеми проактивності, пропоную перейти за посиланням.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"