Ліве та праве - раціональне та інтуїтивне

Зіштовхнувшись вперше із творчим поривом та прагненням до самовираження, можливо, ви згадуєте не надто приємні коментарі: «А хто нові шпалери купуватиме?», «Борошно призначене не для малюнків на столі!» тощо.
Ще в дитячому віці нам говорять, що і як правильно роботи, вимагають чіткого виконання інструкцій та правил, які не підлягають обговоренню. Опираючись лише на раціональний підхід, ми виключаємо можливість дитини до усвідомленого спостереження, творчого мислення, креативності, вміння йти на ризик та прийняття самостійних рішень, виходячи із власного досвіду.
Тільки поєднання раціонального та інтуїтивного сприяє гармонійному розвитку особистості. Оскільки більше навантаження припадає на ліву півкулю, а значну частину операцій ми виконуємо, задіюючи саме її, особливе значення приділяється кінезіологічним вправам для розвитку міжпівкульної взаємодії (у кінці статті).
Думка про те, що ліва півкуля відповідає лише за логіку та факти, а права за творчість принижує значення міжпівкульної взаємодії. Недоцільно розділяти психічні процеси, за які відповідають півкулі, адже неможливо, наприклад, написати вірша, не враховуючи елементарні правила граматики. Виключно будь-який процес – це результат тісної взаємодії півкуль. В цьому процесі більшою мірою може задіюватись то одна, то інша півкуля, проте виключної ролі не можна віддати жодній з них.
Перейшовши за посиланнями (1), (2), (3), у вас є можливість прийти декілька тестів, які призначені виявити ваш творчий потенціал.

Вправи для розвитку міжпівкульної взаємодії:
Вправа «Кільце»
Піднімаємо вгору обидві долоні і починаємо перебирати пальці на обох руках, поєднуючи в кільце з великим пальцем по черзі вказівний, середній, безіменний та ін. Виконується спочатку правою рукою, потім лівою, потім обома. Ведучий змінює темп виконання, то прискорюючи, то сповільнюючи його.
Вправа «Кулак – ребро – долоня»
Повторюється три положення долоні на столі, які послідовно змінюють один одного: розкрита долоня на столі, долоня, стиснута в кулак, долоня ребром на столі. Робити це потрібно:
а) долонею правої руки;
б) долонею лівої руки;
в) обома долонями одночасно.
При цьому міняємо темп виконання, то, прискорюючи, то, сповільнюючи його.
Вправа «Горизонтальна вісімка»
Намалюйте в повітрі в горизонтальній площині цифру вісім три рази: спочатку однією рукою, потім іншою, потім обома руками одночасно.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"