«Тріщить шаблон...»

 Сьогодні у фокусі уваги опинилась одна із найважливіших тем для розуміння психології людини. Дана проблема прояснює порушення внутрішньої рівноваги особистості, що призводить до небажаних, а іноді навіть критичних наслідків. Цей стан знайомий абсолютно всім, адже повʼязаний із нашими переконаннями та установками (неусвідомлювані думки та емоції людини, які виходять із попереднього досвіду та змушують людину діяти певним чином).
Явище когнітивного дисонансу (в народі кажуть: «Тріщить шаблон») виникає в ситуації, коли людина зіштовхується із чимось, що суперечить її знанням, уявленням про щось (тобто коли попередній досвід дещо не відповідає актуальній ситуації). Простіше кажучи це протиріччя між тим, що знає людина та тим, що вона робить. При цьому особистість відчуває стан внутрішньої напруги, дискомфорту, збентеження, здивування.

Photo by Michaela Damm

Розглянемо приклад. Ви звикли вважати свого знайомого Д. урівноваженою, терпимою, поблажливою, доброзичливою людиною, який відрізняється порядністю та здатністю до співпереживання. Одного разу, прогулюючись, помічаєте, що Д. поводить себе надзвичайно агресивно по відношенню до незнайомої вам людини. Його різкі жести та загрозлива інтонація у поєднанні із рясною нещадною критикою змусили вас розгублено зупинитись та з хвилину усвідомлювати сенс побаченого та почутого, співставляючи нову інформацію із враженням, яке склалось про цю людину раніше.
Ще один приклад. Уявіть, що вам необхідно обрати між двома однаково привабливими предметами (телефони різних моделей; новий компʼютер чи велосипед) або між видами діяльності (відвідати декілька країн Европи чи відпочити вдома із коханою людиною). Вибір буде залежати від особистих критеріїв, від можливостей та ресурсів людини, яка обирає.
У кожному із випадків людина стикається із когнітивним дисонансом, коли необхідно від чогось відмовитись: в першому випадку, від сформованого образу, внісши відповідні корективи або в другому від одного з предметів (видів діяльності) на користь іншого. Проте, аби згладити протиріччя, а отже, й дискомфорт, необхідно щось зробити для відновлення внутрішнього балансу.
Існують три шляхи яким чином людина вирішуватиме цю проблему:
  1. Змінити поведінку, щоб вона відповідала переконанням; 
  2. Ігнорування дисонансу або конструювання правдоподібних виправдань, які дозволяють пояснити поведінку впливом зовнішніх сил (обставини, інші люди);
  3. Така зміна переконань, щоб нові установки виправдовували поведінку.
У ситуації вибору (другий приклад), людина, скоріш за все, відмовившись від одного варіанту на користь іншого, віднайде доволі раціональні аргументи на користь обраного варіанту, натомість почне менше цінувати інший. Таким чином, з метою зберегти спокій та гармонію в собі, ми повторюємо, переконуючи себе в тому, що обрали найкраще (потрібне, необхідне) для себе, хоча потім можемо часто сумніватися щодо цього.
Як часто у вашому житті зʼявляється явище когнітивного дисонансу? Чи типовими є ситуації при цьому? Як ви звикли зменшувати внутрішній дискомфорт та чи ефективно вдавалося впоратись із цим станом?
Зважайте, що ігнорування факту проблеми або виправдовування якогось її елементу та знецінення іншого, звісно, зменшує інтенсивність дисонансу, проте накладає відбиток на відповідному типові реагування. Натомість, важливо памʼятати, що невідповідність між певними елементами нашої системи переконань та актуальним станом речей завжди знаходитиме своє відображення у нашому житті, саме тому необхідно навчитися гнучко реагувати на зміни у своєму оточенні та доповнювати існуючу картину сприйняття реальності, терпимо відносячись до необхідності змінювати щось у своєму ставленні, думках та способі мислення.
Рекомендована література: Д. Оруел «1984»
Запитання до роману: 
  • Яким чином проявляється явище когнітивного дисонансу у романі?
  • Завдяки впровадженню яких заходів вдалося досягати оптимального рівня когнітивного дисонансу серед населення?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"