Точка опори або Вітер змінився...

 Сьогоднішня публікація для тих, хто:
втомилися чути від оточуючих: «Ти просто «непробивний», впертий як віслюк, довести що-небудь, що суперечить твоїм поглядам просто неможливо»;
роками не змінюють свій ритм життя, свої звички, погляди, поведінку, навіть, коли обставини цього потребують;
надто сприйнятливі до будь-яких змін, вони викликають сильні емоції, не схильні довіряти всьому новому;
не можуть жити без конкретики та чіткої постановки задач;
зіштовхуючись із чимось неоднозначним, легко виходять із стану рівноваги;
будують взаємодію із оточуючими на основі змагання;
не помічають власні помилки та / або не бажають їх визнати та виправити;
«полюбляють» прокручувати спогади, присутня тенденція «зациклюватись» на своїх емоціях, почуттях та негативних думках;
часто надмірно захоплюються певною ідеєю.
Якщо ви погоджуєтесь із кожним твердженням, вірогідно, вас можна назвати дуже ригідною людиною. Ригідність – це комплекс характеристик, які заважають успішній адаптації особистості до нових, незвичних, умов, які просто не приймаються такою людиною, що значно ускладнює повсякденне життя.

Photo by Ben Riley

Взагалі кожному із нас в різній мірі, проте притаманний набір характеристик цього комплексу. Деякі риси, такі як: бажання конкретизувати, прямолінійність, чесність, цілеспрямованість, педантизм та схильність до лідерства – ригідним особистостям (і не тільки) варто розкривати та використовувати у своїх цілях. Проте надто високий рівень ригідності заважає коригувати свою поведінку за змінних умов, будувати ефективну взаємодію із оточуючими, самовдосконалюватись, якщо це вимагає розширення зони комфорту та кардинальних змін. У ситуаціях невизначеності людина здатна впадати у стан ступору, ніяк не реагуючи на оточення.
Одним із правил, яким користуються ригідні особистості: «Навіщо щось змінювати, якщо я звик так?». Їх не переконає навіть зваблива можливість користуватись чимось, що спростить життя (наприклад, нові технології). Проте, якщо ця людина «загориться» певною ідеєю, будьте впевнені, що їй вдасться «заразити» нею майбутніх єдинодумців. Таким людям підходить діяльність, яка б поєднувала точність, розрахунок, чіткий план дій (алгоритм), завидну посидючість і завзятість.
Важливою умовою успішного функціонування людей із підвищеною ригідністю є вироблення ними здатності до оптимізації та стабілізації (це стосується абсолютно всього):
  • страху невідомості (усвідомлення того, що не буде тільки так, як заплановано або як ми те уявляємо);
  • звички контролювати (практика розслаблення та розумової детоксикації);
  • власних емоцій та почуттів та співвіднесення їх із думками (іноді, задумавшись, ми можемо зрозуміти, що реагуємо значно імпульсивніше, ніж того вимагає ситуація);
  • тенденції до накладання ярликів, оперування власними стереотипами (робота із категоричністю та упертістю);
  • вираження своїх думок та почуттів (прямолінійність не має використовуватись у спілкуванні окремо від ввічливості й тактовності).
Ригідність – це комплекс характеристик, який, в різній мірі, може бути як корисним (навіть необхідним), так і небажаним (аж до дестабілізуючого), проте помʼякшення деяких загострених рис та виокремлення сильних якостей характеру дасть змогу повноцінно адаптуватись та розкрити свій потенціал у цьому мінливому, нестійкому світі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"