Я перепрошую або Як вибачитись, щоб вас пробачили

Досконалих людей немає. Власне, недосконалість і робить нас людьми. Періодично ми допускаємо помилки, неправильно розуміємо мотиви вчинків інших людей, приносимо незручності та проблеми оточуючим, ображаємо їх (свідомо чи ненароком). Деякі ситуації вимагають від нас усвідомленого рішення попросити вибачення у людини за необдуманий вчинок чи нетактовну поведінку. У цьому випадку ми відчуваємо підсвідому необхідність частково відновити справедливість та баланс у відносинах.
Photoshop illustration by Fausto Fernós

Деяким дослідникам вдалося дослідити процес вибачення. Сінді Франц, соціальний психолог із коледжу Оберлін в американському штаті Огайо, поділилася, що головна проблема подібних досліджень полягає в тому, як змусити учасників експерименту зробити щось погане, щоб вони щиро хотіли вибачатися. У процесі експерименту запитують про щось досить гіпотетичні, наприклад, згадати, яким чином кожен із учасників дослідження вибачався в дитинстві перед мамою (бабусею, тіткою). У цьому випадку варто було враховувати ще й національні особливості опитаних.
Психолог Йосуке Оцубо з Університету Кобе, вивчаючи, як вибачаються в різних куточках світу, дійшов висновку: найкраще вибачення – те, яке «коштує» дорого. Це може бути подарунковий сертифікат за помилку в якості вибачення перед клієнтом або перенесення робочої поїздки та проведення часу із близькою людиною. Кривдник має заплатити певну ціну, проте вона не обовʼязково має бути матеріальною. І це не залежить від факторів виховання, національності чи рівня відносин між людьми. Це зумовлено лише загальнолюдським законом моралі. Цікавим прикладом є вибачення японської співачки перед своїми шанувальниками, яка зголила довге волосся, щоб показати наскільки вона їх цінує.
Photo by Luna_
До «високої ціни» варто додати ще декілька простих правил справжнього щирого вибачення:
  • Людина має відчувати внутрішню необхідність щиро вибачитись, а не із ввічливості або через те, що «була спіймана»;
  • Будьте щирим та відкритим;
  • Почати вибачення рекомендовано із подяки (таким чином ви підвищуєте самооцінку людини);
  • Необхідно промовити слово «пробач» («вибач»), взявши відповідальність за свій вчинок;
  • Обовʼязковим є визнання нанесеної шкоди (біль, образа тощо);
  • Не вдавайтеся у подробиці, щоб не повертати людину у негативні спогади, проте говорити загальними фразами також не потрібно, важливо бути конкретним та точним;
  • Дайте обіцянку, що подібне не повториться;
  • Зважайте, що «гордовите вибачення – ще одне образа».
Еріх Марія Ремарк вважав, що вибачення не означає, що хтось правий, а інший – ні. Це значить, що цінність відносин є вищою, ніж власне его. У будь-якому випадку, щире вибачення не робить людину слабкою та вразливою, навпаки, може свідчити про силу духу та рішучість особистості.
Photo by Robert Couse-Baker

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"