Праворуч підеш…

Майже щодня ми зіштовхуємося із вибором: що одягнути (кофту червоного кольору чи коричневого), придбати телефон одного чи іншого виробника, з яким набором характеристик обрати пральну машину. Більше того, щосекундно ми вирішуємо куди повернути (ліворуч чи праворуч) та якою траєкторією скористатися при цьому.
Photo by Tung Nguyen Dang
Звісно, існують речі, які майже неможливо обрати: країну народження, родину (лише у випадках, коли сирота переходить у нову сімʼю), набір генів тощо. Ми не завжди можемо глобально повпливати на політичну систему, екологічний стан новколишнього середовища або кількість опадів у вигляді снігопаду, проте ми маємо право голосу на виборах, можемо змінити рівень власного екоусвідомлення, а також звертати увагу на прогнози синоптиків.
«Чи можна прийняти рішення, про яке я згодом не пожалкую», – таке питання найчастіше виникає у контексті реалізації права вибору. Звісно, таке рішення називається правильним, проте для цього необхідно пройти шлях із восьми кроків. Ось вони:
  1. Правильно сформульована задача. Наприклад, ви раптом усвідомили, що пора відвідати спортзал. Проте, якщо задуматись, основна мета не полягає саме у цих заняттях (проте може бути й так), а у поліпшенні власного здоровʼя шляхом підвищення рівня активності після робочого дня у офісі. Саме тому, можна виділити альтернативні шляхи, які дозволять досягти головної мети.
  2. Уточніть, як звучить ваша ціль, у чому вона полягає, адже ваш вибір має перенести вас саме туди, де ви хочете опинитись. На даному етапі враховуйте ваші бажання, цінності, страхи, інтереси та переконання.
  3. Розглядайте всі можливі варіанти (навіть ті, які, на перший погляд, безглузді). Памʼятайте: без варіантів вибір неможливий, а чим більше альтернативних можливостей ми маємо, тим вища вірогідність успіху.
  4. Усвідомлюйте наявність причинно-наслідкового звʼязку, а значить, будь-яка дія призведе до конкретного результату (який може відображатися не лише на вас та вашому житті). Враховуйте це! Створіть список можливих наслідків, як позитивних, так і негативних. Налаштуйтесь прийняти їх.  
  5. Шукайте компроміси. Зважте, що іноді, обираючи одне, доводиться пожертвувати іншим. Шукайте баланс.
  6. Долайте сумніви. Ви приймаєте рішення на основі того, що є на даний момент часу. Майте звичку, згадуючи про прийняття певного рішення, приймати його незалежно від наслідків, адже зараз ви знаєте те, чого не знали раніше, а також стали тим, ким не були раніше.
  7. Оцінюйте допустимі ризики, вмійте, за необхідності, піти на оптимальний ризик. Бажаний результат – не кінцевий пункт, адже із нього витікають інші й інші варіанти вибору, які призводять до закономірних наслідків.
  8. Взаємоповʼязані рішення. Сьогоднішні рішення впливають на ті, які ми приймаємо завтра і навпаки. Дійте, приймаючи до уваги всі наявні ресурси (інформаційні, статистичні і т. д.), таким чином вам буде легше зробити правильний вибір, незважаючи на нестабільні умови та змінні чинники.
Найгірше чекати, доки вас змусять прийняти рішення або хтось зробить це за вас. В такому разі у вас буде відсутня змога контролювати власне життя, доведеться плисти за течією та покладатись на волю обставин та інших людей. А в цьому випадку неможливо відчути себе повноцінно та цілісно, гармонійний стан стане далеким та примарним маяком під час бурхливого шторму.
Нам доступний весь спектр реакцій, варто лиш скористатися можливістю та змінити щось у своїх налаштуваннях.

Література: Джон Хэммонд Говард Райффа Ральф Кини Правильный выбор. Практическое руководство по принятию взвешенных решений.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"