Довіра - те, що змінює все...

 Все наше життя складається із невеликих цеглин, які створюють простір нашої реальності. Відносини з оточуючими, відношення до себе, ставлення до речей та явищ навколишнього світу, – все просякнуте ниточками довіри, якими ми пов’язуємо себе з тим чи іншим об’єктом.

Photo by Bal Soora

Довіра – фундамент, який, за правильних умов, дозволяє людині відчувати власну цінність незалежно від обставин, випромінювати впевненість по відношенню до світу та самої себе, усвідомити значення балансу «брати-давати», прагнути до природності, спонтанного вираження почуттів та емоцій.
Звільнення, розлучення, ЗМІ, соціальні та політичні конфлікти, – результат того, що суспільство має значні проблеми з балансом довіри. Втрата довіри спостерігається на рівні особистості (до самого себе), на рівні особистих відносин (до інших), на рівні організацій (робочі відносини), на рівні ринку (стосується репутації та бренду), на рівні суспільства загалом.
Зазвичай для нас зрозуміло, коли відчуваємо довіру. Простими словами, це порівнюється із впевненістю в людях, у житті, в самому собі. Більшість із нас надзвичайно легко перерахують коло знайомих та близьких, до яких вони відчувають безумовну довіру, а хто, за їхніми відчуттями не заслуговує довіри.
Прямо зараз пропоную згадати людину, із якою у вас складаються більшою мірою довірливі відносини. Опишіть їх. Дайте відповіді на запитання:
  • Що ви відчуваєте?
  • Наскільки легким та глибоким є спілкування між вами?
  • Наскільки вам вдається домовлятися, досягати  компромісу?
  • Чи задоволені ви такими відносинами?
А зараз згадайте відносини із людиною, якій з певної причини важко довіритись. Дайте відповіді на ті ж самі запитання. Різниця очевидна, чи не так?
Дослідження показують, що всупереч усім уявленням довіра – не є чимось невловимим та невизначеним, тим, що у вас є або чого ви не маєте. Навпаки, довіра – це прагматична, матеріальна система, яку ви можете створювати, причому навіть швидше, ніж ви можете собі уявити. Існує навіть спеціальний термін «швидкість довіри», а саме явище довіри можна описати за допомогою формули:
↑ Довіри = ↓ Швидкість ↑ Витрати.
Отже, довіра завжди впливає на два показники: швидкість та витрати (час, енергія, ресурси).
Сьогодні ми розглянемо довіру на рівні особистості та на рівні відносин. Головна ідея полягає в тому, щоб стати людиною, вартою довіри – як для себе, так і для оточуючих, а також створення та підтримки довіри у відносинах.
Довіра на рівні особистості пов’язана із нашою впевненістю у собі – у нашій здатності ставити цілі та досягати їх, виконувати зобов’язання, а також викликати довіру. Ключовий принцип – бути надійним. Запитайте себе: «Чи довіряю я сам собі?», «Чи заслуговую я довіри?», «Чи надійна я людина?», «Чи та я людина, якій можна довіряти?».
Вправа. Зазвичай ми досить швидко приймаємо рішення відносно тих, кому ми довіряємо. Пропоную згадати якомога більше людей, а краще взяти фотоальбом та переглянути його, зупиняючись на кожній людині та запитуючи себе чи довіряю я їй.
Другу частину завдання не читати, поки не виконаєте першу. Впорались? Чудово! А тепер уявіть, що кожен із цих людей так само знаходить вас у своєму альбомі та співвідносить за шкалою довіри. Увага, питання! До якої категорії вас віднесли б ці люди: заслуговує довіри чи не вартий довіри?
Чи сподобався вам результат мисленнєвого експерименту? У будь-якому випадку, на щастя, ми можемо розвивати нашу надійність. Для цього нам необхідно закріпити декілька фундаментальних основ, з яких починається довіра:
1 Основа. Цілісність (відповідність слова та дії). Це мужність діяти у відповідності із власними цінностями та переконаннями. Це відповідність внутрішнього стану (емоцій, почуттів, бажань, потреб, цінностей) зовнішньому (їх правильне вираження).
2 Основа. Наміри (особисті мотиви, плани, які витікають із нашої поведінки). Мотиви зрозумілі, засновані на взаємній вигоді, відсутність прихованих.
3 Основа. Здібності (можливості, які викликають довіру до людини). Це може бути відношення, знання, вміння, навики, стиль роботи, майстерність.
4 Основа. Результати (досягнення, репутація, ефективність роботи, здатність правильно доводити справи до кінця).
Більшість людей, з якими ви взаємодієте не мають уявлення про існування даних принципів, тому допускають багато помилок та підривають свою здатність створювати та вселяти довіру.
Отже, тепер запитайте себе: «Чи випромінюю я довіру?», «Чи викликаю я фізичне відчуття довіри?». Перш ніж перейти далі, рекомендую задуматись над даним питанням.
В основі довіри на рівні відносин лежить принцип послідовної поведінки. В результаті цього підвищується здатність створювати довіру з метою розвитку відносин із людьми.
Можна виділити 13 видів поведінки, що характеризує людей, які користуються особливою довірою з боку оточуючих:
  1. Говорити прямо, бути чесним (демонструвати визначеність, виражатись точно);
  2. Демонструвати повагу (проявляти уваги та турботу);
  3. Створювати «прозорість» (відсутність прихованих намірів);
  4. Виправляти «неправильне» (приносити вибачення та компенсувати втрати);
  5. Демонстрували лояльність (відмічати вклад інших людей, віддавати належне вільно та щедро);
  6. Досягати результатів (виконувати обіцяне, доводити правильні справи до кінця);
  7. Вдосконалюватись (розвивати здібності, постійно навчатись, отримувати зворотній зв’язок);
  8. Триматись правди (помічати недомовленості, не обходити проблеми);
  9. Прояснити очікування (створювати правильне бачення з приводу взаємодії, не припускати, що очікування і так зрозумілі);
  10. Практикувати відповідальність (не уникати відповідальності, не брати на себе відповідальності інших);
  11. Слухати спочатку (щиро намагатися зрозуміти думки та почуття іншої людини до того, як спробуєте «поставити діагноз», повпливати або щось порекомендувати);
  12. Виконувати зобов’язання (робити те, що сказали, не намагатися виправдати себе при порушенні зобов’язань);
  13. Поширення довіри (демонструвати готовність довіряти, вчитися проявляти довіру, виходячи із ситуації, ризику та надійності, не приховувати довіри).
Вправа: пройдіться по опису всіх видів поведінки та відмітьте за 10-бальною шкалою, де, на вашу думку, ви знаходитесь у відношенні кожного із них. Перегляньте та оберіть два-три види, які отримали найменше балів. Спробуйте ввести певні зміни та перевірити у відносинах в однією людиною. Після цього, продумайте для кожного з них декілька важливих кроків, виконання яких запустить відповідні зміни у розвитку довіри.
Довіра вносить контраст в наші життя, насичує будь-які відносини, наповнюючи їх свіжістю, простотою та цілісністю, змінює траєкторії людських шляхів, розводячи їх та з’єднуючи між собою. 
Важливо оволодіти навиком будівництва довіри: підтримувати Розумну довіру, уникаючи двох полюсів: сліпої довіри та недовіри. Довіряючи, кожен із нас ризикує, проте ще більше ми ризикуємо не довіряючи взагалі. Розвиваючи у собі навик Розумної довіри, ми надихаємо і вивільняємо потенціал як свій власний, так і тих, на кого поширюємо свою довіру. 

Література: Кови С. Скорость доверия: То, что меняет всё / Стивен Кови-мл., Ребекка Меррилл ; Пер. с англ.  М.: Альпина Паблишерз, 2010.  425 с.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"