Чарівна чашка чаю

Ви здивуєтесь, проте чашка гарячого чаю здатна прискорити вирішення конфлікту, допомогти досягти згоди між учасниками переговорів, більш оптимістично сприйняти ранішню незаплановану прогулянку у зв’язку із загубленою карткою для виплат.

Photo by Kelly Ishmael

Кожен день дарує нам букет різноманітних відчуттів: зорових, слухових, тактильних, вібраційних і т. п. Ми реагуємо навіть не усвідомлюючи, що конкретно викликало ту чи іншу реакцію. Навіть зробивши елементарний вибір (наприклад, куди піти), ми не задумуємося, що стоїть за кожним нашим «Я хочу». Скільки разів ви були впевненими, що усвідомлено та цілком заслужено нагороджуєте людину негативною моральною оцінкою? Можливо, в той момент ви потрапили під вплив феномену втілення. Звісно, ви аргументуєте своє відношення стійкими переконаннями та цінностями, проте хто може із стовідсотковою впевненістю сказати, що оцінка об’єкта і відношення до нього не залежать від простих, зовсім незначних змін в навколишньому середовищі?
Виявляється, зміна температури, навіть в незначних масштабах, впливає на наш настрій, а отже, і на прийняття нами рішень, в тому числі кардинальних. Про це свідчать результати дослідження студента Йельського університету Лоренца Уільямса та викладача й професора Джона Барга. Студенти, які брали участь у дослідженні по черзі виходили у коридор, де на них чекала молода асистентка із закріпленими на планшеті листками паперу та чашкою кави. Проводжаючи кожного з учасників до ліфту, який мав підняти їх на четвертий поверх, асистентка просила потримати чашку, поки вона записуватиме їх імена. Половина студентів тримали чашку із гарячою кавою, іншим вручалася кава із льодом. Таким чином, всі вони мали змогу тактильно відчувати температуру, не вважаючи при цьому, що ця особливість має значення.
Вийшовши з ліфту, вони потрапляли у лабораторію, де експериментатор пропонував прочитати текст, який описує певну людину («Особистість А»). Учасники експерименту не знали, що це збірний образ, а не реальна людина. Після цього їм пропонувалось із додаткового списку якостей обрати ті, що, на їх думку, характеризує Особистість А та доповнює, розширює її опис.
Половина якостей відносились до «температурних» характеристик, що асоціюється із більш «теплим» та більш «холодним» типом особистості – щедрий / скупий, товариський / замкнутий, турботливий / егоїстичний. Інша половина якостей не мали нічого спільного із теплом чи холодом: щирий / лицемірний,  балакучий / мовчазний.
Результати експерименту змусили визнати вплив, здавалось би, незначного фактору – чашки із кавою. Учасники експерименту, які хоча б недовго тримали гарячу каву, приписували Особистості А щедрість, турботливість, доброзичливість. Однак ті студенти, хто відчув, що кава із льодом, бачили в Особистості А такі риси, як дратівливість, замкнутість, егоїстичність. У виборі асоціацій, які не стосувались температури, учасники обирали варіанти незалежно від чашки із кавою, яку тримали в руках.
Багато вчених не могли повірити чи справді таке є можливим, проте експеримент довів, що насправді температура впливає на формування наших почуттів до конкретних людей або на фіксування нами певних емоцій та відношень в цілому.
Задумайтесь, яким чином, особисто на вас впливають інші фізичні фактори: відстань, вага, запах, смак, колір тощо? Відвідуючи концерт або театральну виставу, зверніть увагу на характер освітлення, оформлення зали, костюми та декорації, розміщення підсилювачів звуку або розташування музикантів на сцені. Можливо, ви відкриєте нові грані теорії втіленого пізнання (Embodied cognition), дивуючи себе багатством впливів та поєднанням реакцій на них.

Література: Лобель Т. Теплая чашка в холодный день: Как физические ощущения влияют на наши решения / Тальма Лобель ; Пер. с англ. – М.: Альпина Паблишер, 2014. – 259 с.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"