Практична фізика для тіла та духу

Певне, кожен може підтвердити, що однією із дитячих розваг в літню пору року було надування мильних бульбашок. Милуючись різноманітними переливами та кольоровими плямами на їх поверхні, можна помітити, що певні особливості структури бульбашки роблять можливим її недовготривале існування. Два шари мила та вода між ними створюють достатньо стабільну систему: мильна частина захищає воду від випаровування та зменшує поверхневий натяг.
Photo by Mattia Capponi

Спробуємо кожну окрему особистість розглянути на прикладі мильної бульки. Поки сили всередині та ззовні бульбашки врівноважені, її структура є сталою, проте як тільки захисні оболонки втрачають свої вихідні властивості, а тиск розподіляється нерівномірно, вся система руйнується. Те ж саме відбувається з людиною. Доки наш організм (шари мила) підтримує психіку (шар води) і навпаки, ми функціонуємо на високому рівні. Проте як тільки ми перестаємо підтримувати баланс та сталість внутрішнього середовища, різка зміна тиску порушить цілісність нашої захисної оболонки.  
Що ж робити, аби укріпити тілесну та ментальну оболонки? По-першу, харчуйтесь раціонально, спіть не менше 7-8 годин. Таким чином ви зможете виключити низку стрес-факторів, які провокуються нехтуванням базових потреб. Варто позбутися звички цілодобово моніторити новини та інформаційні ресурси, довіряйте лише перевіреним джерелам.
Направте свою енергію у приємну та корисну діяльність, займіться тим, що завжди відкладали через нестачу часу або прокрастинацію.
Навчіться розподіляти власні ресурси виходячи із пріоритетів та цінностей. Не очікуйте від себе надто багато, не намагайтесь відповідати усім своїм вимогам та очікуванням або тим більше очікуванням оточуючих. Дозволяйте собі робити помилки та брати досвід із життєвих ситуацій, не акцентуючись надто на невдачах та промахах.
Загартовуйтесь! Це стане не лише найефективнішим способом зміцнити імунітет, а й укріпить силу волі, покращить показники витривалості та стійкості, в тому числі психологічної.
Приймайте труднощі та обставини життя як виклик. Тільки взявши відповідальність за сміливість прийняти виклик, можна розширити кордони сприйняття та самоусвідомлення.
Не відмовляйте собі у щоденних радощах, спробуйте проживати кожну хвилину так, ніби вона є найдорогоціннішим подарунком.
Виконуючи прості та водночас фундаментальні правила укріплення свого організму, можна досягти неочікуваного заряду бадьорості та приємної свіжості. Енергійність зробить ваш день більш продуктивним, а повна залученість до активного життя розширить звичні рамки реагування, мислення та життєдіяльності в цілому.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"