5 граней усвідомленості

Щодня доводиться продиратися крізь густий туман обмеженості та внутрішньої сонливості, перебуваючи в енергозберігаючому режимі. Зупинись… Озирнись… Вдихни та відчуй аромат навколишнього середовища… Переключи свою увагу на поєднання звуків, спробуй їх розрізнити, класифікувати… Подумай, де ти знаходишся та що робиш прямо зараз… Якими будуть твої дії через хвилину, пʼять, двадцять, годину і т. д.
Здатність закцентуватись на собі та власних відчуттях та емоціях визначає людину як усвідомлену, сфокусовану, уважну. Усвідомленість розглядається як комплекс навиків, які почергово доповнюють один одного. Перш ніж читати далі, пропоную сісти зручніше, заплющити очі, налаштуватись на сприйняття себе та власного тіла. Подумайте, що ви відчуваєте прямо зараз (тепло у руках, легка прохолода, солодкий присмак у роті від зʼїденої цукерки тощо). А тепер рекомендую пройти тест «Пʼять граней усвідомленості» та надіслати запит з проханням оформити результат, а також індивідуальні рекомендації з тренування усвідомленості.
Photo by Guillaume Laurent

Одним із основних навиків усвідомленості можна виділити вміння просто спостерігати за змінами всередині (відчуття, емоції, почуття, спогади) нас та ззовні (форми предметів, звуки, кольори, запахи, звуки, діяльність оточуючих). Спробуйте відчути себе «фотографом», який направляє фокус своєї уваги на певний обʼєкт. Потренуйтеся свідомо перемикатись на «основне» та фільтрувати «другорядне». Спочатку можете практикувати дану техніку декілька хвилин, поступово збільшуючи час. З часом, ваша увага стане стійкою та концентрованою, ви відчуєте, що робите це усвідомлено, з легкістю та без жодних ускладнень.
Важливо не забувати про розвиток ще одного навика – здатність передавати внутрішні відчуття та переживання за допомогою слів. Для цього необхідно спочатку їх усвідомити, проаналізувати та знайти надійний та ефективний спосіб трансляції. Не обовʼязково говорити комусь, достатньо сформулювати щиру думку про власний стан для самого себе.
Наступний навик полягає у здатності дозволяти будь-яким думкам, почуттям та емоціям бути присутніми всередині, проте одночасно з тим не занурюватись у їх аналіз, оцінювання. Цей навик у жодному випадку не означає втечу від «незручних» емоцій, їх придушення. Таким чином, ви не дозволяєте переживанням володіти вашою свідомістю та тілом, а лише служити корисним досвідом.
Прийняття та доброзичливість до себе є необхідною умовою правильного відношення до себе та навколишнього світу. Задумайтесь над тим, яким ви себе бачите та чи приймаєте себе повністю із усіма недоліками та позитивними якостями.
І наостанок, усвідомлена дія (із певним наміром) виражає ваше відношення до себе, життя, людей довкола вас. В таких випадках говорять, що людина приймає рішення відповідно до власних цінностей, принципів та переконань.
Усвідомлена присутність дає можливість полишити спроби крутити колесо щоденних клопот, вийти із напівроботизованого стану, побачити себе крізь призму істинних емоцій, почуттів, мотивів та цінностей.
 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"