В пошуках справедливості

Щоразу, стикаючись із несправедливістю, ми обурюємось, охоплені бажанням змінити дійсність, яка йде врозріз із нашими переконаннями. Така реакція закладена глибоко всередині нас на генетичному рівні.
Подібно до людей, відчуття справедливості притаманне також деяким тваринам, зокрема мавпам. Експеримент, який був проведений із двома капуцинами, показав, що примати дуже гостро сприймають нерівність у своїй групі. Дослідження неодноразово відтворювалося, проте результати підтверджували теорію, що тварини переживають емоції та почуття, подібні до людських.
Photo by Ger Bosma

Реакція капуцинів охоплювала наступні стадії:
  • активність у досягненні бажаного, за першого зіткнення із несправедливістю;
  • лють, агресивні дії (за повторної несправедливості)
  • образа, пасивність, відмова від їжі (якщо несправедливість не припиняється)
Чи нагадує людську поведінку? Звісно, спектр емоційних проявів людини дещо ширший, проте вектор зміни реакції на несправедливу ситуацію лишається ідентичним.
З вами коли-небудь поводилися несправедливо? Думаю, це скоріш риторичне запитання. Тому пропоную згадати ситуацію із вашого досвіду, ніби історію кінострічки. Спробуйте відчути свої переживання. Спробуйте зрозуміти, чому така несправедливість мала місце. Людина захищала власні інтереси або ж самостверджувалася за рахунок ваших?
Рекомендації, як реагувати на несправедливість, не завдаючи собі додатково шкоди:
1. Подумайте про те, що будь-яка ваша реакція на несправедливість має служити для когось прикладом. Погодьтесь, у світі вистачає негативних зразків поведінки, тож будьте тим, хто може вказати на істинні цінності.  
2. Намагайтесь усвідомити джерело, корінь несправедливості. Іноді її формування пояснюється нестачею навичок спілкування, відсутністю знань про ситуацію або звичною упередженістю та стереотипністю мислення. Розрізняйте тип несправедливості. Це допоможе більш усвідомлено відноситись до цього соціального явища, виключити зайві емоції та сконцентруватись на основному, а не другорядному.
3. Не стримуйте прояв «заборонених» вами емоцій та почуттів. Знайдіть способи їх екологічного вираження. Вербалізуйте або занотуйте ваш «гнів», це зменшить його інтенсивність, а також сприятиме підвищенню самоусвідомленості.
Часто ми не розуміємо, чому в нашому світі так багато несправедливості. Проте іноді навіть не помічаємо, як можемо бути несправедливими по відношенню не лише до сторонніх людей, а й до близьких. Звертаючи більше уваги на те, щоб блокувати прояви соціальної несправедливості, у нас є можливість змінювати уявлення оточуючих про дане явище, закріплювати принципи гуманістичного спілкування та відношення, створювати умови для подолання упередженості та дистанції у суспільстві. Однак пам’ятайте, що в деяких випадках намагання виправити несправедливість приносить ще більше несправедливості.
Photo by Alfredo Lemos

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"