Внутрішній критик: друг чи ворог

Кожен із нас неодноразово зіштовхувався із підступністю внутрішнього Критика: під час прийняття важливого рішення, за складних життєвих умов або у період екзистенційної кризи. Пропоную практичні аспекти роботи із Внутрішнім Критиком.


Робота із Внутрішнім Критиком
1.    Відслідковуйте, коли Внутрішній Критик починає відправляти послання. Які слова він говорить? Чи чути нотки іронії в голосі? А може він одним поглядом чи тоном дає зрозуміти, що йому не подобається? Як він виглядає в цей момент?
2.    Частіше задумуйтеся про те, що Вам хочеться та дійсно потрібно. Можете навіть одягнути якийсь браслет або перстень і щоразу, як цей предмет потраплятиме на очі, кажіть собі Стоп, змінюйте позу, задумайтеся про те, що відчуваєте, чого потребуєте.
3.    Спробуйте відділятися від свого Внутрішнього Критика. Не «Я хочу зробити все ідеально», а «Ти хочеш усе зробити ідеально». Не дозволяйте йому приймати за Вас рішення, не слідуйте його вказівкам.
4.    Обов’язково відповідайте Критику. Коли він каже, наприклад, «Все має бути під контролем», можна відповісти «Не завжди, адже життя непередбачуване, тому все контролювати не вийде».
5.    Спробуйте дізнатися, чого Ваш Внутрішній Критик боїться, від чого захищається, як саме захищається.
6.    Запишіть перелік того, що ви робите щодня однаково (звичні стереотипи поведінки):
Приклад: йду одними й тими ж дорогами, в основному одна й та ж страва на сніданок, полоскання горла, однакові фрази та мовні звороти, читання літератури одного жанру тощо..
7.    Вправа «Хейокаси». Даний термін означає процес, коли ми робимо щось абсолютно нове, незвичне. Є декілька видів хейокасів:
- мініхейокаси: дрібниці, незначні нововведення (скуштувати щось нове, піти іншими дорогами міста, згадати та розповісти вірш з останніх рядків до початкових, по-іншому привітатися, їсти паличками або лівою рукою)
- максіхейокас: все, що потребує рішучості та наполегливості, можливо виклики, які давно хотілось прийняти (відвідати іншу країну, стрибнути з парашутом, навчитися кататися на лижах чи ковзанах)
- розважальні хейокаси: все, що приносить задоволення, проте чомусь ніколи не пробували (взяти участь у фестивалі, спробувати новий вид масажу)
- довготривалі хейокаси: впровадження у своє життя нових корисних звичок, які потребують часу та концентрації (навчитися танцювати, вивчити мову, ранкові пробіжки)
Спробуйте заповнити сітку, яка складатиметься із певної кількості хейокасів, які Ви хотіли б спробувати. Зразок додається. Крім того, спробуйте замінити поведінкові стереотипи із попередньої вправи. Наприклад, яєчню на сніданок замінюю вівсяною кашею із салатом. Не забудьте вписати у сітку та поступово викреслювати. Це матиме приблизно такий вигляд:

Спробувати приготувати  лазанью за класичним рецептом

Фотографувати кожен день так, щоб наприкінці дня було обране одне «найкраще» фото

Зібрати кубик рубика

Зробити домашнє морозиво та з’їсти його

Пострибати на батуті

Переночувати у палатці

Послухати улюблені дитячі пісні

Прогулятися по парку із повітряними кульками

Прочитати 4 книжки за місяць

А тепер Ваш варіант хайокасів:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спробуйте виконати всі «завдання» із написаного Вами списку. Крім того, відмічайте свої емоції, почуття та думки в момент та після виконання. Чи вдається відчути спонтанність, розслабитися, дати волю своїм бажанням, розширити палітру емоцій,  самовиразитись по-новому?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"