Епідемія XXI століття

 Сьогодні неможливо уявити життя без телефону та інших сучасних пристроїв. Обʼєднано незліченну кількість можливостей у досить компактному пристрої: зв'язок із близькими, доступ до новин та погоди, можливість робити якісні фото та відео, управління фінансовими операціями, а також інші корисні сервіси: годинник, мапа, компас, плеєр, щоденник для записів, ліхтарик і що є найактуальнішим, можливість отримати сповіщення про повітряну тривогу.

                   Photo by Chris Voeltner

Неможливо недооцінювати явну користь новітніх гаджетів (інтерактив, зручність, доступність, організація, зв'язок, розважальний компонент), проте неправильний розподіл енергії та часу поступово формує стійку звичку – фабінг – залежність від телефона, постійна необхідність відволікатися на нього. Крайня міра прояву цього стану переходить у номофобію – навязливий страх залишитись без свого мобільного телефона, який може супроводжуватись небажаними фізичними симптомами (напруга у тілі, порушення дихання, запаморочення, тремтіння, істерика, агресія у ситуації ймовірної втрати пристрою). За наявності щирого бажання та виняткової сміливості можу запропонувати перевірити міру прояву залежності від телефону.
Якщо отриманий результат свідчить про існування проблеми фабінгу у вашому житті, спробуйте впровадити у своє життя наступні правила:
1. Влаштовувати «дні» інформаційної детоксикації (присвячені дослідженню власних потреб та емоційного стану без мобільного телефона). Встановіть ліміт на користування телефоном. У ці дні допускається брати телефон у руки тільки 1-2 рази, а також у випадках екстреної необхідності або ж залишіть лише функцію телефону.
2. Намагайтесь не користуватись гаджетами при особистому спілкуванні. Це сприятиме встановленню міцних стосунків.
3. Створіть зони без смартфону. Якщо знаходитесь у такій зоні, не реагуйте на повідомлення та оповіщення. У деяких додатках, які не несуть життєвої необхідності, взагалі відключити оповіщення. 
4. Намагайтесь впроваджувати практики усвідомленості (медитація, фрірайтинг, інтуїтивне малювання, уповільнення, концентрація, усвідомлення власних емоцій, думок, почуттів).
5. Усвідомлюйте, що ви робите та навіщо, виявіть свої «поглиначі часу». Навчіться відпочивати без гаджетів.
6. Почніть планувати свій день з урахуванням важливих та незначних завдань, ефективно розподіляючи час та енергію на кожну задачу.
7. Якщо використовуєте гаджет для роботи, займайтесь лише робочими питаннями, не відволікайтесь на сторонні речі.
Не обовʼязково впроваджувати різкі зміни та намагатися одразу слідувати визначеним правилам, достатньо періодично, протягом місяця (аби не спричиняти цим значного дискомфорту) додавати у свій режим дня по одному пункту.
Телефон створює ілюзію того, що ми контролюємо час, адже за його допомогою можемо виконати безліч справ одночасно: зробити замовлення, дізнатися важливу інформацію, домовитися про зустріч, бути в курсі новин та безліч іншого. Проте при цьому наша увага розсіюється, залученість у діяльність, а, отже, й її ефективність знижується.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"