ГАЗЛАЙТ-ДЕТЕКТОР: ЕМОЦІЙНИЙ НАВІГАТОР У ЛАБІРИНТІ НЕПРОСТИХ ВЗАЄМИН

Чи траплялось вам коли-небудь відчувати себе «неправильно» під час або після розмови з певною людиною? Можливо спочатку вам здавалося, що людина спотворює факти, намагається переконати вас в таких, на її думку, «очевидних речах»? І, можливо, при цьому, ви відчули сумнів у власних переконаннях, думках, почуттях та реальності в цілому? А ще непевність, збентеженість та певною мірою відчуття сорому / провини? В голові могла промайнути думка: «А що, якщо я помиляюсь?». І тут варто зазначити, що наживка спрацювала: з цього моменту відбуватиметься поступове підривання внутрішньої стійкості жертви, розхитування її психоемоційного стану. Саме так працює типова схема газлайтингу – однієї із форм психологічного насилля, коли маніпулятор намагається змусити жертву засумніватися в адекватності сприйняття нею дійсності.

Це не значить, що з цього моменту необхідно одразу ж опиратися будь-якій думці, яка суперечить вашій. Спробуйте відчути різницю між тим, коли людина просто висловлює свою думку та коли намагається контролювати вас шляхом маніпуляції.

Зверніть особливу увагу: основне з того, що робить газлайтер:

1.     Заперечує ваші відчуття, переконує у тому, що емоції є неправильними або перебільшеними («Це ж подряпина, тобі не боляче», «Це просто стара книжка, купиш іншу»);

2.     Навʼязує ті відчуття та переживання, які вам не характерні «Ти зараз просто ревнуєш (злишся)»;

3.     Створює ті спогади (ту реальність), яких не було (Я тобі це казав. Чим ти слухала? Ти останнім часом така неуважна, постійно десь витаєш);

4.     Відмовляється від того, що щось зробив або не зробив («Цього не було. Нащо ти придумуєш?»)

Давайте разом проаналізуємо деякі ознаки, за якими можна зрозуміти, що людина використовує газлайтинг задля досягнення власних цілей.

Перша ознака, на яку необхідно звернути увагу – ваші відчуття. Проаналізуйте свій стан, коли ви знаходитеся поряд із певною людиною. Якою людиною ви себе при цьому відчуваєте? Впевненою та турботливою? Або ж роздратованою, спустошеною та тривожною? Якщо ви починаєте сумніватися у тому, чи мислите правильно, чи бачите реальність такою, як вона є, відмітьте даний пункт «плюсиком», ймовірно газлайтеру вдалося змусити вас повірити в те, що ви невірно сприймаєте та трактуєте події. Вірогідно, ви почуватиметесь винним(ою) у своїй «нездатності» щось осягнути, зрозуміти «банальні» речі. Взагалі, мають насторожувати будь-які спроби «навішати» почуття провини без конкретних причин, адже газлайтер має звичку звинувачувати свою жертву у власних негараздах.

Далі слід звернути увагу на те, чи намагається маніпулятор відокремити вас від підтримки оточуючих, створити враження, що тільки він здатен правильно розібратися у ситуації та допомогти. Іноді використовує слова та вчинки інших людей у спробі повпливати на вас через них. Це може створювати враження, що всі змовилися проти вас або ж ніхто вас не розуміє та не сприймає.

Показовим може бути постійний психологічний тиск, застосовує різні його види та форми (знецінення, порівняння з іншими, приховані погрози, публічні образи та приниження тощо).

Не зайвим буде зазначити, що на ранніх етапах знайомства газлайтерам найчастіше легко завоювати довіру жертви. Уявіть собі, наскільки важко відійти від власних переконань про те, якою є людина, якщо вона вже стала авторитетом. Типовим є використання «любові» як інструменту впливу. У відносинах газлайтер може поводити себе непередбачувано, аби тримати жертву у стані постійної невизначеності та стресу.

Спробуйте помічати, яким чином маніпулятор перевіряє, наскільки жертва є чутливою до власних кордонів. Спочатку все буде триматися на рівні легкого заперечення, підміни фактів, поширення сумнівів. Поступово прослідковуватиметься перехід до все важчої артилерії, що може доходити до повного контролю та домінування. Чому жертви найчастіше не можуть зорієнтуватись або усвідомлюють це запізно? Звісно через поступове, проте цілеспрямоване посилення маніпуляцій, а також через систематичні «емоційні гойдалки», які забезпечують здійснення контролю через емоції.

Всі вище наведені ознаки, звісно, якщо розглядати незалежно одну від одної, можуть здаватися не зовсім виразними, проте всі разом слугують надійними сигналами того, що ви маєте справу із маніпулятором-газлайтером. Якщо впізнали дані ознаки у поведінці знайомого чи близького, то рекомендую прочитати наступну статтю даного циклу, з якої зможете довідатися про те, як доцільніше спілкуватися із цією людиною, аби захистити власні кордони.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"