Ключ до креативності

«Креативність – це просто створення зв'язків між речами…» 

Стів Джобс


Минула стаття про креативність відкрила один із методів підвищення цієї феноменальної здатності людини – за допомогою вправ та спеціальних задач. Сьогодні ми обговоримо ще декілька ідей щодо розвитку однієї із найважливіших характеристик сучасної людини.
Якщо первісну людину можна описати як допитливу, заворожену світом, ту, яка бориться; людина, родом із Середньовіччя релігійно екзальтована, яка перебуває під впливом неприборканих емоцій, що доповнюється емоційною гіперчутливістю та фанатизмом; сутнісними рисами людини епохи Просвітництва можна вважати незалежність, впевненість у необхідності всестороннього розвитку та підвищенні наукового потенціалу людства, що межує з безмежною патріотичністю та повагою до людської особистості; сучасна людина балансує на гранях «надвисоких» швидкостей нестабільного світу, для ефективного функціонування у якому необхідно розвивати навички тайм-менеджменту, креативності, гнучкості та сталевої стресостійкості. 
Креативність, на думку більшості вчених та дослідників, є однією із найважливіших у багажі вмінь та навичок успішно адаптованої особистості, яка крокує «в ногу з часом». Проте яким же чином можна віднайти ключ до підвищення нашої креативності? Першим кроком на шляху до цього є закріплення звички ставити себе у рамки, що стимулює до розширення зони комфорту та сприяє розвитку гнучкості мислення та поведінки.
Ви звикли до кремових шпалер в пісочну смужку? Навіть при вимкненому світлі можете перелічити всі предмети, які стоять на поличці зліва направо? Щоранку автоматично заварюєте міцну каву без цукру? В такому випадку, можливо саме час хоча б щось змінити у своєму оточенні? Спробуйте перекласти предмети на тій самій поличці, пересунути стіл, який декілька років стояв у найтемнішому кутку кімнати, переглянути інші варіанти для фонового зображення робочого столу. Подумайте, можливо, замість розпочати свій день із новин в інстаграмі, вам раптом захочеться посидіти на балконі, спостерігаючи за рухом перехожих?
Уявімо, повертаєтесь ви додому і бачите постер гурту камерної музики, що запрошує на святкування свого десятиріччя. Ураховуючи, що ви навіть не знаєте що це за стиль, перед вами постає вибір: рухатись звичним маршрутом життя чи відкрись чомусь незнайомому та незвіданому (а якщо сподобається?). Якщо ви схиляєтесь до другого варіанту, можна припустити, що читачем даної статті є доволі ерудована, креативна людина.
Дуже цікавим досвідом може послужити проходження квестів у реальному житті. Не випадково, що більшість учасників помічають підвищення генерації неординарних ідей та прийняття на основі цього сміливих та оригінальних рішень.
Якщо до цього часу ви вважали, що прагнення бути на самоті робить вас «чудакуватим» та «екстравагантним», подумайте про те, що такими якостями володіє креативна особистість, а бажання усамітнитись дозволяє стикнутися із питаннями, які б не з’явилися у момент соціальної взаємодії (в тому числі через засоби зв’язку). Відповідно, людина вирішує проблеми, яких ніколи не торкалася.
Надзвичайно корисною здатністю є вміння переключатися із актуальної діяльності (яку не вдається «зрушити з місця») на щось вже раніше відкладене. Пам’ятайте, прокрастинація – це постійна звичка відкладати важливі справи, що призводить до життєвих труднощів та, у зв’язку з цим, до психологічних проблем. НЕ можна вважати прокрастинацією відкладання справи, яка зайшла у «глухий кут». Іноді просто необхідно відійти від проблеми, щоб збадьоритись та освіжити голову. Переключення на інше завдання сприятиме перезавантаженню вашого мозку, а також підвищенню особистої продуктивності та ефективності виконуваної діяльності.
Зізнайтеся, чи думали ви, що спостереження за іншими людьми можуть хоч якось впливати на рівень вашої креативності? Виявляється, що так! Наступного разу, коли у вашому полі зору з’явиться цікава особистість, спробуйте запам’ятати її жести, міміку, інтонацію, часто використовувані вислови, слова. На основі цієї інформації, спробуйте до свого образу додати щось, що дуже відрізняється від об’єкту спостереження. Таким чином, ви привнесете декілька оригінальних та незвичних поєднань та характеристик до свого образу.
Отримати новий досвід та позитивні враження допоможе подорож або ж, хоча б, недовготривала прогулянка. Все дуже просто: оберіть місто або район, у якому вам не доводилося бувати і спробуйте дослідити його, зберігайте «фотосувеніри» на пам'ять.
Ось такими були рекомендації по знаходженню ключа для підвищення креативності. У вас в руках карта, поспішайте знайти ключ до розкриття свого внутрішнього потенціалу, у вашому розпорядженні лише все ваше життя, проте якщо задуматись, цього не так вже й багато.

P. S. Певне, ви не забули про обіцяну підказку до задачі, розміщену у попередній статті, присвяченій креативному мисленню. Щоб у кожному рядку та у кожному стовпчику вийшло 34, вони мають містити в собі комбінацію великих та малих чисел (числа типу 1 чи 2 необхідно згрупувати із цифрами типу 14). Якщо ви не можете закінчити цю задачу, спробуйте поставити у верхньому рядку числа 4, 9, 5 та 16.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Адаптація 1 курсу!

Діагностика емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні

Проект "Зроби вдих - насолодись моментом"